Färsk

Är det någon mer än jag som funderar över hur vi använder begreppet färsk vid hantering av våra matvaror? I helgen var jag i en butik som skyltade med extrapris på färskfrysta räkor. Jag hoppas verkligen att de var färska när man frös ner dem, men jag vet fortfarande inte vad man ville säga med skylten.

Har idag köpt färsk fettuccine, det står på paketet. När jag sen höll på och tillaga pastan så läste jag förpackningsdatum 050514 och bäst före datum 040714. Då känns den plötsligt inte så färsk längre, även om den smakade bra. Osökt kommer jag då in på det här med bäst före datum. Jag läste någonstans att man har funderingar på att slopa bäst före datum eftersom man tror att det skulle minska berget av mat vi slänger. Kanske är det så, för lite till mans har vi nog blivit dåliga på att använda våra egna sinnen som doft, syn och inte minst smak för att avgöra om en vara är ätbar eller är ,om man så vill, färsk.

Annonser

One thought on “Färsk

  1. Håller med dig om att vi måste använda och lita på våra sinnen.
    Igår gjorde jag en grekisk sallad.Hittade först inga oliver – katastrof.
    I källaren fann jag en burk Kalamataoliver med bästföredatum 2009 09 19
    Dom smakade utsökt och hade inte ens blivit mosiga.Nu ligger ju dessa i saltlake så det
    var utan betänkligheter som de åts upp. Det finns ju andra livsmedel som man får sniffa mer noga på innan man äter men det är bara att öva upp sig !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s