Orättvisor

Livet är inte rättvist. Det måste man vänja sig vid, annars blir det jobbigt att leva, och millimeterrättvisan kommer aldrig att fungera i ett samhälle, men det finns gränser för vad som är ok. Det finns få saker som gör mig så arg som orättvisor, extra berörd blir jag när orättvisor drabbar de som redan är svaga på olika sätt eller att det saknas någon vettig logik.

Har just läst en artikel om sommarkorten hos Skånetrafiken. Reser två personer med sommarkort så får upp till 3 barn följa med gratis, men om en person reser med sommarkort så får inget barn åka med gratis. Så kärnfamiljen kan åka billigt, men en ensamstående får betala för sina barn. Skånetrafiken tillhör Region Skåne och finansieras till stor del av skattepengar som alla som arbetar bidrar till. Hur kan ett sådant bolag få premiera vissa grupper. Deras lama svar; det är fritt att köpa två sommarkort för vem som helst,  gjorde mig väldigt ledsen och den personen har inte alls fattat poängen.

Som ensamstående förälder har man en mer begränsad ekonomi än de flesta familjer med två inkomster. Det framstår som orimligt att alla vi som är ensamstående ska vara med och bidra till att kärnfamiljerna ska få rabatt, men det är precis det som sker i flera sammanhang. Ett exempel är att en kärnfamilj (2 vuxna + upp till 3 barn) som vill bada på Ugglebadet i Perstorp köper familjebiljett för 125kr.  Kommer du ensam med barn är det styckpris som gäller och du betalar 50kr/vuxen och 25kr/barn. Var är logiken och rättvisan i detta?

Det har blivit bättre men är långt i från bra. De privata företagen har anpassat sig mer till hur verkligheten ser ut och har oftare erbjudande som vänder sig till olika familjekonstellationer. Trodde dock att offentliga verksamheter skulle gå i främsta ledet i kampen mot att skapa samma möjligheter för alla men det verkar inte så.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s